top of page

5 Praktische tips om een goede coach te kiezen.

Er zijn talloze coaches beschikbaar, met verschillende achtergronden en specialiteiten. Het kiezen van de juiste coach kan een uitdaging zijn. Hier zijn vijf tips om je te helpen bij het vinden van de juiste coach:


  1. Kies een type coaching dat past bij jou specifiek. Er zijn veel soorten coaching beschikbaar, dus het is belangrijk om erachter te komen welke het beste aansluit bij jouw behoeften. Veel coaches bieden coaching aan op meerdere gebieden, zoals persoonlijke of levenscoaching, counseling en prestatiecoaching. Ook daar valt dan weer onderscheid te maken en ligt de focus soms anders. Bij Path-Finder leggen we vooral de focus op persoonlijke ontwikkeling vanuit zelf-leiderschap.

  2. Werk samen met je coach volgens een stappenplan. Meestal maakt een coach gebruik van een concreet stappenplan. Dit geeft je een idee van wat je kunt verwachten. Het plan bevat de stappen die je gaat nemen en het aantal sessies dat hiervoor nodig is. De coach zal vanuit jouw specifieke uitdaging werken, waardoor je gericht kunt werken en kunt bijsturen indien nodig. Het is ook mogelijk om losse gesprekken af te spreken als je alleen wilt brainstormen of feedback wilt ontvangen.

  3. Het is essentieel dat jij en de coach elkaar begrijpen en een goede klik hebben. Je moet het gevoel hebben dat de coach je kan helpen en dat hij of zij integer en betrouwbaar is. De klik is bepalend voor de effectiviteit van de coaching, jouw comfort tijdens de sessies en het aantal sessies dat nodig is. Let ook op of de coach ervaring heeft die aansluit bij jouw eigen interesses en ervaring, hoe hij of zij zichzelf blijft ontwikkelen en wat zijn of haar persoonlijke ontwikkeling is.

  4. Online coaching is een nieuwe trend. Hierbij wordt coaching via online verbindingen, telefoon of e-mail aangeboden. Dit kan handig zijn als je angstig bent voor persoonlijke ontmoetingen, weinig tijd hebt of als de reistijd naar de coach te lang is.

  5. Manage je verwachtingen. Coaching kan zichtbare resultaten opleveren, zoals veranderingen in je gedrag, vaardigheden, attitude, overtuigingen, communicatie, of bij het oplossen van problemen of het nemen van beslissingen. Het kan ook zijn dat coaching tot nieuwe inzichten leidt en dat er een bewustwordingsproces op gang komt. Dit levert misschien niet direct zichtbare resultaten op, maar het zijn wel de eerste stappen die nodig zijn om in beweging te komen. Zorg ervoor dat de coach een gratis kennismakingsgesprek (klikgesprek) aanbiedt om de klik en aanpak te onderzoeken. Coaching is persoonlijk en vertrouwelijk, dus het is belangrijk dat je je op je gemak voelt bij de coach. Contacteer daarom eerst een aantal verschillende coaches om te kijken hoe ze reageren op je vragen en op welke termijn ze beschikbaar zijn.

En tot slot, aarzel niet langer en ga de uitdaging aan om verder te groeien!

18 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page