top of page

Wat is zelfleiderschap?

Zelfleiderschap gaat over het aansturen van jezelf en het realiseren van doelen door het ontdekken en effectief inzetten van jouw eigen kwaliteiten en talenten. Het wordt ook wel persoonlijk leiderschap genoemd, omdat je hiermee jouw eigen leven in eigen handen neemt.


Met zelfleiderschap ontwikkel je een sterk gevoel van zelfbewustzijn en weet je wie je bent en wat je kunt, gebaseerd op jouw vaardigheden en sterke punten. Ook heb je helder voor ogen waar je naartoe wilt in de toekomst, wat jouw doelen zijn en wat jouw doel in het leven is. Dit alles wordt gekoppeld aan effectieve vaardigheden en het vermogen om emoties te herkennen en te beheersen. Om dit te bereiken is het belangrijk om inzicht te hebben in je eigen ambities, kwaliteiten, valkuilen, emoties en denkprocessen. Daarnaast is het essentieel om je eigen energie zorgvuldig te managen en rust en ruimte te creëren voor jezelf en anderen. Het kan zinvol zijn om zo nu en dan uit te zoomen en te reflecteren op wat er speelt en jouw bijdrage hierin.


Zelfleiderschap gaat ook over het bewust kiezen van hoe je reageert op lastige omstandigheden. Ben je je bewust van je eigen patronen en hoe je hierop reageert?

Loop je weg, gedraag je je als slachtoffer of ga je de strijd aan?


Zelfkennis en zelfreflectie zijn essentieel om jezelf te ontwikkelen en groeien en hiermee kan je een leven lang doorgaan. Investeren in persoonlijk leiderschap is investeren in je eigen toekomst en het ontwikkelen van een goed profiel voor jezelf. Hierdoor kan je altijd en overal jouw unieke talenten inzetten en werk doen wat voldoening geeft. Dit zorgt voor werkgeluk en betekenisvol werk, wat niet alleen jou ten goede komt, maar ook de organisatie en de wereld om je heen.


Het ontwikkelen van zelfleiderschap vraagt om een bewuste inspanning en moet vanuit jezelf komen. Anderen kunnen je inspireren, coachen en faciliteren, maar uiteindelijk ben jij degene die aan het roer staat. Door te investeren in jouw zelfleiderschap, kun je niet alleen jouw eigen werkgeluk vergroten, maar ook een waardevolle bijdrage leveren aan de organisatie en de wereld om je heen.

27 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page